A történet

2010.01.31. 16:20

Valamikor Mária Terézia idején népesült be a magyar Alföld, ekkorra datálható a tanya alapítása, Az akkori gazda kapott itt egy több tíz holdas területet s valahová a közepére építette tanyáját. Az alapító család leszármazottai művelték itt a földeket egészen a téeszesítésig. Ekkor a földeket ugye be kellett adni a közösbe, a tanyát meghagyták nekik.

Biztosan szép történet kerekedne ebből a néhány évszázadból is, de történetünk szempontjából ezt most át kell ugranunk. Jelképes viszont az, hogy közel három évszázadnyi békés és háborítatlan földviszonyok után az utóbbi ötven év többszöri kikényszerített, erőszakos tulajdonviszony változást hozott, amelynek még most sincs vége. (S akkor csodálkozunk azon, hogy a fejekben nincs rend?)  

1983-nál tartunk. A tanyatulajdonos - gazdaságának alapját, a földet elveszítvén - beköltözött a faluba s a tanyát eladta egy tősgyökeres budapesti házaspárnak, Kati néniéknek, akik törzskönyvezett, államilag elismert kutyatenyészetük miatt kerestek egy olyan helyet, ahol a szomszédokat nem zavarják.

Itt most megint átugorhatunk néhány évet. Ezalatt Kati néniék kicsinosították a tanyát, hozzáépítettek, összkomfortossá tették. S ekkor jött a rendszerváltás. A régi tulajdonosok számára megcsillant a remény, hogy visszakaphatják ősi földjeiket a tanya körül. Mivel a földkiadó bizottságok még erőltetett tempóban sem győzték a földterületek előkészítését, ezért a régi-új tulajdonosok ideiglenes kimérés szerint elkezdték művelni az annak idején Tsz-be részaránytulajdonba bevitt földjeiket.

Itt most megint ugorjunk néhány évet. A tanya körüli új tulajdonosok elkezdték művelni a földjeiket. Az egyik a jó gazda módjára bevetette lucernával is, hogy évek múlva egy tápanyagokban gazdag földje legyen. Tették ezt abban a tudatban, hogy a földkiadó bizottság teszi a dolgát és amikor oda jut, a tulajdoni lapokon is átvezeti ezeket a változtatásokat.

Nem így történt.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tanyasiut.blog.hu/api/trackback/id/tr21717262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása