A címből is látható, hogy ez a részarány tulajdon kiadás milyen jól sikerült.

1999-ben az egyik tulajdonos arra ébredt, hogy lucernájának egy részét a szomszéd földtulajdonos kiszántotta. Hogy-hogy? Hogy képzeli ezt?

 Hát úgy, hogy az az övé. Nézzék csak meg a földhivatalban.

És valóban, a tulajdoni lapok szerint 1996-ban bejegyezték a földterleteket csak éppen nem úgy, mint ahogy azt 1992 óta, az ideiglenes kimérés óta használják. Az akkori tulajdonosokon kívül még két tulajdonos kapott itt földeket és a lucernás tulajdonos határai 80 méterrel arrébb lettek bejegyezve. A Kati néniék tanyájához vezető út pedig meg lett szüntetve, s egy másik út lett kijelölve a tanya ellenkező oldalán, a szántóföld kellős közepén. (Erről majd később).

A perhez készült szakértői véleményben az olvasható, hogy a kiméréssel megbízott Kft. két megosztási vázrajzot (térképet) is készített párhuzamosan s mindkét térkép párhuzamosan futott a hivatalos iratok között: egy az 1992-es ideiglenes kimérés szerinti, a másik pedig a fenti állapot szerinti. Továbbá a per során az is kiderült, hogy a Földkiadó bizottság 1996-os határozatáról (amely a jelentősen megváltoztatott tulajdoni viszonyokat tartalmazta) a kárt szenvedett tulajdonosokat nem értesítették. 

A sértettek közigazgatási pert indítottak a földkiadó bizottság (illetve a földhivatal) ellen, melyet első fokon (a városi bíróságnál) elvesztettek. Ekkor hangzott el az eljárás során előnyösebb helyzetbe került tulajdonos szájából: "Vegyék tudomásul, hogy nekem a földkiadó bizotság a zsebemben van." A bíró kiküldte ugyan a tárgyalóteremből, de a pert mégis megnyerte. 

Másodfokon azonban  a sértettek nyerték meg a pert s a bíróság kötelezte a mAGYAR áLLAMOT (A földhivatalt) új eljárásra. Mivel a Magyar Állam illetve a földhivatal évekig a füle botját sem mozgatta, ezért a sértettek újabb perben gondolsták a jogerős bírói ítélet végrehajtásának kikényszerítését. Ezt a pert elveszítették. Ekkor már 2009-et írunk. Tíz év telt el pereskedéssel, a bíróság százezres nagyságú perköltség kifizetésére kötelezte őket s halálosan elfáradtak.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://tanyasiut.blog.hu/api/trackback/id/tr661717531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása